Od 1. ledna 2024 dochází k významným změnám v oblasti stravování zaměstnanců v České republice. Tyto změny zahrnují:

  1. Daňové důsledky a limity:
    • Plná daňová uznatelnost pro zaměstnavatele: Příspěvky na stravování (stravenky i stravenkový paušál) jsou plně daňově uznatelným výdajem pro zaměstnavatele.
    • Limit pro osvobození od daně pro zaměstnance: Příspěvky jsou osvobozeny od daně do výše 70 % horní hranice stravného při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin, což v roce 2024 činí 116,20 Kč.
  2. Podmínky pro poskytnutí příspěvku:
    • Minimální délka směny: Příspěvek je osvobozen od daně, pokud zaměstnanec odpracuje alespoň 3 hodiny za směnu.
    • Omezení při pracovní cestě: Pokud zaměstnanci v průběhu směny vznikne nárok na stravné v rámci cestovních náhrad, příspěvek není daňově osvobozen.
    • Dvojnásobný příspěvek při delší směně: Lze poskytnout dvojnásobný příspěvek, pokud zaměstnanec strávil na směně (včetně přestávek) více než 11 hodin.

Pokud máte zájem o naše služby, neváhejte nás kontaktovat pomocí formuláře nebo si nechte rovnou spočítat orintační cenu za vedení účetníctví nebo daňové evidence.

Informace uvedené v tomto dokumentu mají pouze informativní a obecný charakter a nemusí být přesné. Tento dokument nenahrazuje odborné poradenství, a proto ConTax CZ, s.r.o. nemůže nést žádnou odpovědnost za případné škody, které by vznikly v důsledku aplikace informací zde uvedených. ConTax CZ, s.r.o. neposkytuje prostřednictvím tohoto materiálu účetní, právní, daňové nebo jiné odborné poradenství či služby. ConTax CZ, s.r.o. nepřebírá odpovědnost za žádné ztráty vzniklé osobě, která se spoléhá na informace uvedené v tomto dokumentu.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *